На заседанието присъства лично Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който в свое слово изказа задоволството си, че са взети под внимание негови препоръки и забележки при изготвянето на документа, съобщи "Черно море".

Съветниците приеха вариант на наредбата с 2 промени – в чл. 4, ал. 2 и чл. 26, ал. 2.

Първият касае обособяване на парцели за ползване от вероизповедения със статут на юридически лица, съгласно “Закона за вероизповеданията”.

Темата за кремацията е другият нов момент в местната наредба. Съгласно чл. 26 изгаряне се допуска, когато приживе е пожелано или по искане на роднините, като те са подредени в определен ред.

Списъкът по старшинство при избора за кремация предизвика единственият сериозен дебат в залата.

При разногласия между роднини между една и съща група, натежава искането на този, при когото покойникът е живял преди смъртта си. Ако няма такова лице, се осъществява гласуване между роднините, като решението се взема с обикновено мнозинство. Ако няма решение и тук, се извършва традиционно погребение.

Митрополит Йоан предупреди съветници, журналисти и граждани, че има низвергнати свещеници, ползвани от траурни агенции за опело. Той е на мнение, че и траурната дейност трябва да подлежи на регулация.