Това съобщиха от пресслужбата на университетската болница "Св.Марина" в града.

Сигналът за масовото заболяване на децата в забавачката е бил подаден в сряда около 17 часа. Малчуганите вдигнали висока температура и повръщали. След това в инфекциозната клиника са прегледани повече от 30 малчугани, от които 18 са настанени в болницата. През вчерашния ден лекарите са приели още осем малки пациенти от същата градина, като двама са хоспитализирани.

Според лекарите състоянието на всички деца значително се подобрява, те са без температура, без повръщане и разстройство.

По предварителни данни,  резултатите за наличие на салмонела и ешерихия коли в храната давана в детската градина, са отрицателни.

Очакват се и окончателните микробиологични резултати от направените изследвания на малчуганите.

"Заболелите деца във Варна от детска градина "Слънчо" са с диагноза "остра вирусна инфекция", каза по-рано директорът на Регионалната здравна инспекция във Варна д-р Дочка Михайлова пред БНТ.

Според нея най-вероятно не става дума за хранително отравяне, защото децата се хранят от кухня-майка, която готви за общо 6 други заведения. В никое друго от тях няма такива оплаквания.

Взети са изследвания за бактеорологични и вирусни инфекции, като първите резултати се очакват в понеделник. В детската градина е извършена прецизна дезинфекция, включително и на двора - на люлки и катерушки.

Градината от днес е отворена, но ще има засилен сутрешен филтър.