На това място, на 27-ми юли 1878 г., местните жители посрещат руските войници, водени от ген. Аркадий Столипин.

След произнасяне на тържествените слова по повод празника от областния управител Стоян Пасев и от генералния консул на Руската федерация Сергей Лукянчук, беше отслужен благодарствен молебен от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в съслужение със свещеници от митрополията. Негово Високопреосвещенство припомни, че на тази дата църквата почита и Светите Седмочисленици, както и 1100 години от успението на Св. Климент Охридски.

Венци и цветя бяха поднесени пред бронзовия монумент "Посрещане на братята-освободители" от кмета Иван Портних, областния управител Стоян Пасев, Тодор Балабанов, председател на Общинския съвет, генералния консул на Руската федерация във Варна - Сергей Лукьянчук, директора на Областната дирекция на МВР Даниел Пашов, кметове на райони, общински съветници, общественици, представители на неправителствени организации и сдружения, граждани.

Тържеството приключи с българския национален химн в изпълнение на Представителния духов оркестър на Военноморските сили.

Варна е освободена окончателно на 27 юли 1878 г., когато руските войски влизат в града по силата на Санстефанския предварителен мирен договор от 3 март 1878 г. и на Берлинския договор от 13 юли 1878 г.