На Фичоза и на Камчия има по два поста, тъй като плажната ивица е голяма.

Общо неохраняемите ивици в областта са 36, към тях няма интерес нито от концесионери, нито от наематели, затова Областната управа осигури спасители на най-посещаваните от тях, съобщи областният управител Стоян Пасев пред БНТ.

Плажовете останаха неохраняеми, защото исканата цена за тях беше висока и нерентабилна за кандидатите. Дори след свалянето на цените стопани бяха намерени само за четири от ивиците - двете части на Кабакум, Аспарухово и част от Офицерския плаж.

Старата методология е била основната пречка да се намерят стопани на повече плажове, а на места кандидати няма заради изключително лошата инфраструктура, както е на Паша дере, например.

Областните управители на Варда, Добрич и Бургас получиха от туристическото министерство 700 хиляди лева за осигуряване на спасители, но на практика могат да усвоят не повече от 70 хиляди - за по-големи суми е необходима обществена поръчка, която ще трае до края на сезона, поясни областния управител на Варна.

Според него промените в методологията, приети за следващия сезон, ще подобрят ситуацията за следващото лято. Липсата на концесионер означава, че освен спасители, няма и почистване. За петте плажни ивици е разпоредено ръчно чистене, тъй като за машинно няма средства.

Кметовете на Аврен, Долни чифлик и Бяла също са помолени да помогнат, но едва ли ще имат възможност. В Аврен, например, това лято не успяха да отдадат на концесия нито един от плажовете си. Промяна там се очаква също през следващото лято.