Договорът за финансирането на проекта бе подписан във Варна от министъра на околната среда и водите Ивелина Василева и кмета на града Иван Портних, предаде БТА.

Средствата са осигурени по оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г.".

Пречиствателната станция в комплекс "Златни пясъци" е стара, а капацитетът й е за около 20 хиляди жители, посочи министър Василева.

По думите й с реализацията на проекта съоръжението вече ще отговаря на всички изисквания и ще има възможност да пречиства включително азот и фосфор.

След разширението станцията ще може да обслужва 70 хиляди еквивалент жители през лятото и 18 хиляди през зимата.

С част от средствата по проекта ще бъде изградена канализационна мрежа в местността "Ален мак" край "Златни пясъци", допълни Портних.

По думите му в момента около 80 процента от живеещите в този район разчитат на септични ями.

С изграждането на мрежата ще намалее и рискът от свлачища, посочи кметът на Варна.

През миналия програмен период за изграждане на инфраструктура по Черноморието бяха инвестирани близо 350 милиона лева, каза министър Василева. По думите й по-големите населени места вече са обезпечени с пречиствателни съоръжения.

С изпълнението на проекта за "Златни пясъци", като проблем остава единствено станцията в Приморско, която обслужва и Китен.

Василева допълни, че общината в южния град вече има готов проект и вероятно ще го представи за одобрение и финансиране до края на септември.