Учените са засекли няколко малки риби от защитения вид с размер около 40 см., разкри експертът по рибите Марина Панайотова от Института по океанология, цитирана от Дарик. Тя обясни, че причина за появата на есетрите край родния бряг е кампания за зарибяване от страна на Русия.

Руската есетра може да достигне до 2 метра дължина и 30 кг тегло. Ценена е много заради хайвера.

Немската есетра пък вече не се среща край българския бряг. Все още обаче в родното море се хващат единични бройки скумрия, посочи Панайотова.

В рамките на реализацията на проекта за проучвания на състоянието на морската околна среда и подобряване на програмите за мониторинг учени са идентифицирали 9 вида стопански риби, предаде БТА.

По време на изследванията в рамките на проекта, които са проведени в акваторията между носовете Галата и Емине, в крайбрежната зона са идентифицирани още 28 видове риби, сред които и някои редки като кеслерово калканче.

Панайотова обясни, че напрактика при такива изследвания не могат да бъдат обхванати и идентифицирани всички видове риба в Черно море, които са 138.

В рамките на проекта, който се реализира от Басейнова дирекция за Черноморския район в партньорство с Института по океанология, е закупена и научна апаратура, която ще се използва за проучване на морските бозайници и за провеждане на мониторингови кампании.

Освен това проучванията ще обхванат биоразнообразието, морските отпадъци и подводния шум. Общата стойност на проекта е 1.3 милиона лева.