Това обяви във Варна Борис Захариев, експерт във Водноспасителната служба към БЧК. Той уточни, че проектът се осъществява в партньорство между Червения кръст и министерството на образованието и е насочен към учениците от 1-ви до 5-ти клас.

Помагалата вече са готови, като основната цел е децата да се научат как да контактуват безопасно с водата, да се пазят сами и да реагират правилно в екстремни ситуации.

Предметът ще се изучава в часовете по СИП, уточни Захариев, цитиран от БТА. Според него проектът няма да обхване всички училища в страната през предстоящата учебна година, но все още не е уточнено къде ще започне пилотно.
Инциденти има не само през лятото на плажовете, посочи Захариев.

По думите му 80 на сто от удавянията всяка година всъщност стават не в морето, а във вътрешността на страната - в язовири, реки, кладенци. Във Варна днес Борис Захариев участва в научно-практическа конференция в рамките на Седмицата на водното спасяване.

Около 100 водни спасители не достигат

520 души са опазили от удавяне варненските спасители от началото на сезона. Това каза председателят на Областния съвет на БЧК - Варна Илия Раев по време на научно-практическата конференция, посветена на водното спасяване, предаде БНР.

От началото на сезона са се удавили четирима души, през миналата година удавниците през цялото лятото са били 14.

Тази година има недостиг на 100 спасители по плажовете във Варненска област, а недостигът в страната е между 400 и 500 души. Липсата на кадри се обяснява с текучеството в чужбина, като заплащането за спасители е 2 или 3 пъти повече в сравнение с това у нас.

Като пример Илия Раев даде възнаграждението на спасителите в Испания - 1 800 евро за месец.