Това заяви в интервю за БТА началникът на Висшето военноморско училище "Н.Й.Вапцаров" във Варна комодор проф. Боян Медникаров.

Училищата от нашия тип са успешни именно в кризата, когато няма криза младите хора неглижират морската професия, смята специалистът.

Той разкри, че в момента училището във Вана се превръща в най-голямата гръцка морска академия, защото най-много гърци идват да се обучават тук.

В Гърция няма морски академии, които са висши училища, там са на чисто професионално обучение, обясни той.

В момента се наблюдава висок ръст, много сериозен интерес на гърците да стават моряци, но това е продукт на гръцката криза и тя тласна младите хора от Гърция да търсят работа в морето, разказва Медникаров.

Прогнозата на началника на училището е, че през тази година ще бъде удвоен броят на обучаващите се във ВВМУ чуждестранни студенти. До момента те са около 150. Студентите са от Гърция и Турция.

Миналата година в училището са приети и студенти от Германия, като тази година се очаква да има повишаване на броя им. В училището се обучават студенти и от Казахстан, Индия, Албания и други страни.

Реализацията на възпитаниците на ВВУ

Училището се отнася много сериозно към реализацията на възпитаници си. Не се колебаем да спираме програми, при които има проблем с реализацията, защото разбирането ни е, че училището ще е атрактивно, докато произвежда реализиращи се възпитаници, коментира Медникаров.

Той обясни, че се наблюдават няколко параметри - единият от тях са стартовите заплати на българските офицери в корабоплавателните компании - български или чужди.

При него се наблюдава процес на нарастване на стартовата заплата и ако преди години говорихме за начална заплата от порядъка на 2000-2300 евро и 2500 евро за миналата година, то през тази година стартовите заплати са вече от порядъка 2700-2800 евро.

Началникът на Висшето военноморско училище подчерта, че това се случва и в условията на доста дълбока криза в класическия шипинг. Тя за съжаление още продължава, но шипингът е кръвоносната система на глобалната икономика и няма как, когато тя страда, той да е в друго състояние, обясни Медникаров.

Вторият параметър, който следят от ВВМУ, е нивото на престиж на компаниите, в които започват работа възпитаниците на морското училище.

Към обучаващите се при нас все по-често декларират интерес световни, изключително елитни компании в областта на карго корабоплаването, в пасажерското корабоплаване, което показва, че нашите възпитаници са много търсени, посочи началникът на ВВМУ.

Медникаров разказа, че училището работи с третия по големина японски корабособственик. Заради активното присъствие на наши морски специалисти на японския пазар, Морското училище има петгодишен сертификат от японското министерство на транспорта.

Сертификатът е за високо качество на образованието. Началникът на Висшето военноморско училище поясни, че това позволява на възпитаниците на училището да започват работа на кораби под японски флаг без допълнителни тествания, обучения и прочие.

С център за борба с нефтени разливи

ВВМУ работи по различни научни проекти. С Басейнова дирекция за Черноморския регион се реализира сериозен проект за интегрирано управление на морските пространства на страната. При реализацията му, освен класическите изследвания, ще бъде създаден Център за борба с нефтени разливи. Той ще бъде открит в началото на август, около празника на града.

Медникаров допълни, че другият модул от проекта, който бе открит в морската академия на България, е химическата лаборатория, която е с много висок капацитет. Тази лаборатория позволява извършването на широк спектър на химични анализи, свързани с води, с морски води и почви. Основната концепция на училището е тази лаборатория да се използва за контрол на т. нар. баластни води.