Това съобщи началник на Регионалния инспекторат по образование във Варна Венцеслава Генова пред "Фокус".

По думите й причината е, че няма достатъчно ученици, заявили желание да се обучават в направление "Строителство".

"За да запазим професии, които са необходими за икономиката, бяхме направили две професии в една паралелка. Въпреки това заявления за първо класиране за тази гимназия бяха подали по едно до три деца", каза още Венцеслава Генова.

Тя каза също така, че е закрита и паралелката за организация и технология на фризьорските услуги с изучаване на английски език в Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн в града.

Генова заяви, че закрити паралелки има още във Варненската морска гимназия, Професионалната гимназия по химични и хранително-вкусови технологии, както и в Професионалната гимназия по горско стопанство и дърообработване в града. Венцеслава Генова уточни, че в областта има закрити не само професионални, но и профилирани паралелки.

"Не можем да кажем еднозначно, че само професионалните паралелки са закрити, защото са нежелани. Има закрити и профили, като например във II СОУ "Неофит Бозвели", където е закрит хуманитарен профил "История" с изучаване на английски език", каза още Генова.

По думите й е закрит чуждоезиков профил - немски език, има в СОУ "Пейо Яворов".

Тя допълни, че са закрити професионални паралелки не само в професионалните гимназии, но и в средните общообразователни училища, като например в СОУ "Христо Ботев" във Ветрино, където е била организирана една паралелка с две професии - електронна търговия и агроекология.

"Не можем да кажем, че е само липса на интерес. Слабите оценки на външните оценявания и малкият брой ученици в тези населени места не позволяват запълването на паралелка. Така е и в Аксаково, където за първи път искахме да разкрием паралелка след седми клас за "Търговия на едро и дребно" с изучаване на английски език", каза още Венцеслава Генова.

Закрита е и една от паралелките с профил "Предприемачество" в СОУ "Димитър Благоев" в Провадия.