Накитите са били поставени пред иконата „Света Богородита Геронтиса”. Сигналът за кражбата е подаден в събота сутринта.  Не е установена липсват на други църковни вещи от храма.

Крадците са проникнали в храма от шахта на гърба на сградата.

"Липсват ценни предмети, поставени от благодарност от благочестиви миряни. Нека да не уточняваме техния брой, защото още се води разследване. За добрия човек катинарът на храма е свидетелство за това, че дверите са затворени. Добрият човек минава, прекръства си и приема този факт. За невярващия човек катинарът е предизвикателство. За мен тази практика да се поставят ценни предмети на икони е неособено желателно, защото това означава да предизвикаме нечий интерес. И ето, че това се случи", коментира Варненският и Великопреславски митрополит Йоан пред Нова телевизия.

Всички варненци, които са възмутени от случилото се, смятат, че хората, които са проникнали в катедралата и са посегнали на бижутата и кръстовете, нямат страх от Бога.

"За мен проникването в храма е много специфично. Това е човек, който знае този път и го познава”, допълни митрополит Йоан.