Повод за предупреждението му стана граждански сигнал срещу навес на турския ресторант "Ориент", изграден върху новите павета на кръстовището на улиците „Сан Стефано” и „Преслав”.

Негови снимки се появиха във „Фейсбук”, а днес кметът заедно със заместника си по сигурността Тодор Иванов и главния архитект направи проверка на място, предаде Дарик.

Междувременно конструкцията беше премахната от собствениците, които обаче бяха санкционирани.

"Абсурдно е това да се случва без регламент, още повече, че сградата е паметник на културата. Този пример не е целенасочен към въпросния обект и за съжаление има много като него.
Пешеходният ринг има две функции – той е за пешеходците, но и в подкрепа на малкия бизнес.
Не може обаче масите да стигат до тротоара и хората да няма откъде да минат – това няма да го бъде”, заяви Портних.

"Искам да предупредя всички, че подобни самоинициативи ще им костват глоби. Започваме масирани проверки, които са част от усилията ни да върнем духа в старата градска част", добави кметът.

Портних предупреди още, че няма да подпише схемата за преместваемите обекти, които са над 2000 във Варна и в чийто режим попадат изнесените маси на заведенията, докато районните администрации не направят електронен регистър на всички заведения в града, който според Портних ще въведе траен ред.

"Собствениците им ще получат разрешителни, когато се уверим, че обектите им отговарят на всички изисквания. Точно затова не съм подписал за тази година схемата за преместваемите обекти, като в този режим са поставени и масите и тентите пред заведенията. Помните, че м. г. не пуснахме сезонни обекти в Морската градина именно заради липсата на ред", каза Портних.

Той съобщи, че в момента се подготвя наредба с регламент за всички елементи по фасадите на търговските обекти, за да се постигне унификация, така както е във всеки европейски град.

"Очаквам Общинският съвет да ни подкрепи и предупреждавам, че ще следим строго за опазването на всички паметници на културата във Варна", допълни кметът

По думите му до общинската сесия следващия месец може да бъде готова новата наредба за фасадите на търговските обекти.

За изтръгнатите бетонни топки, пречещи на паркирането по велоалеята на "Сан Стефано" и "Преслав", Портних смята, че това се дължи на тенденциозен вандализъм, а не на невнимателни шофьори.

"Те ще ги събарят, ние пак ще ги поставяме, докато се научат", добави кметът.