"Твърдението, че съучениците ни от ХІІ "Г" клас са получавали SMS-и с верните отговори по време на провеждането на държавния зрелостен изпит по български език и литература, абсолютно не отговаря на истината!“, пише в отворено писмо до медиите целият випуск 2016 на Първа езикова гимназия във Варна

Повод за писмото на зрелостниците е родителски сигнал, в който се твърди, че преподавателят на български език и литература в училището Драгомир Чанков е изпратил съобщение с отговорите на матурите на учениците от ХІІ "Г" клас по средата на изпита.

По този повод министърът на образованието Меглена Кунева разпореди проверка.

"Драгомир Чанков е един от най-уважаваните и обичани от учениците си учители, както и безспорно утвърдено име в сферата на преподаването на български език и литература не само в град Варна. За нас той е въплъщение на човешкия морал и никога не би допуснал да се случи нещо подобно. Човек с огромен опит, изключително усърден в работата си и доказан професионалист.

За три години той ни предаде магията на литературата така, както никой досега не го бе правил, за което ние ще сме му вечно благодарни. Едно от първите неща, на които ни е научил, е именно да бъдем честни и отговорни млади хора. Той преподава на три от деветте завършващи паралелки във випуска и всеки един от съучениците ни би потвърдил общото мнение“, се казва в писмото, подписано от председателя на ученическия съвет в гимназията Петко Петков, който също е дванайсетокласник.

Учениците припомнят, че в Първа езикова се влиза с най-добрите резултати в града от изпитите след VII клас. Вече 8 години - от самото начало на провеждането на ДЗИ като задължителни за всички ученици в страната, гимназията винаги е попадала в ТОП 10 на училищата с най-висок успех на изпита по български език и литература в национален мащаб и е единственото учебно заведение в Северна България на призово място в класацията на МОН.

„Ние смятаме, че е недопустимо в медиите да се уронват престижът на Първа езикова гимназия и авторитетът на преподавателя ни по начин, допускащ разпространяването на анонимни твърдения, без да се проверява тяхната автентичност", се казва още в писмото.

Зрелостниците очакват  "държавните институции да си свършат работата съвестно и отговорно и да потвърдят позицията ни, че всичко, написано в разпространеното писмо от вчера, 30.05.2016 г., е несъстоятелна и низка клевета".

За съжаление, попадаме в ситуация, в която невинният трябва да се оправдава за това, че е невинен. Надяваме се в крайна сметка разумът да надделее над завистта и да се научим като общество да ценим успешните млади хора“, завършва писмото на ученическия съвет в училището.

Пълният текст на писмото вижте в сайта на училището - тук  >>>

Вчера и директорът на Първа езикова гимназия - Веселин Василев, нарече абсолютна клевета анонимния родителски сигнал. Пред Дарик радио той обясни, че тове е опит да се накърни доброто име на гимназията и така да се изгонят добрите преподаватели, които и без това не достигат.