Процедурата бе приложена на четирима пациенти в рамките на деня от д-р Веселин Вълков под наблюдението на на проф. Карл Щангел от берлинската клиника "Бонте Ширите".

Методът е извършен за първи път в света през 2007 година, безкръвен е и е нов за България.

За първи път у нас безкръвната операция се осъществява в София, след което - и във Варна.

Това е третата визита проф. Карл Щангел след 2013 и 2015 г. В болницата, в която той работи, годишно се извършва 350-400 такива интервенции. В Унгария например, се извършват по 600 на година. У нас все още броят на хората, които достигат до тази процедура е твърде ограничен, каза д-р Веселин Вълков, цитиран от chernomore.bg.

В България се извършват по около 20 операции годишно. Процедурата се поема изцяло от НЗОК и все още е твърде скъпа, ако се заплати от пациентите. У нас тя би струвала 50 000 лв.

По думи на проф. Щангел цената на такава безкръвна операция се определя и от общия брой, извършени през годината. Освен цената на клапата, в общата сума се включват и много други компоненти.

Продължителността на интервенцията е различна - от 30 минути до час и половина, отбеляза още кардиологът д-р Веселин Вълков.

В Германия операциите вече се извършват за около 20 минути.

Вчерашната първа интервенция е на 75-годишна жена и е продължила 45 минути, резултатите са добри.

Подходящи са пациенти, за които класическия тип операция на аортна стеноза е противопоказана, които имат повишен риск от сърдечен или мозъчен удар, или са тежко болни.

От първите подобни безкръвни операции в световен мащаб до днес самата клапа също е претърпяла еволюция и в момента резултатите са още по-добри. Тази методика е далеч по-малко рискова, каза проф. Карл Щангел.

Рискът от инсулт след интервенцията е само 1,5%. След нея пациентите имат много по-високо качество на живот и добра социализация. Процедурата е съизмерима с тази на рутинна операция на жлъчен мехур.

Пациентите най-често са седирани, т. е. не са с дълбока анестезия, но в зависимост от конкретния случай могат да бъдат и напълно упоени. В повечето случаи те престояват до 48 часа в лечебното заведение, след което стават и си тръгват.

Днес проф. Щангел утре ще бъде удостоен със званието „Хонорис Кауза“ на МБАЛ "Св. Марина".