Спасителите вече заемат своите места и поставят чадъри. Изцяло обновена е и крайбрежната алея.

Плажната ивица е почистена и заравнена, а работници поставят кошчета, шезлонги и спасителни вишки.

За безопасността на летуващите ще се грижат 20 поста с 48 спасители. Съветват посетителите да слушат указанията им, дори и да им се струва, че морето не е опасно.

"Най-важното е при най-малка опасност, уплаха, да викат колкото сили имат. Не е срамно. Така най-лесно ще бъдат забелязани, защото понякога пред един спасителен пост са към 300-400 човека", коментира Георги Есов, главен спасител на варненските плажове.

Разкриват се и медицински пунктове, а охранителни екипи денонощно ще обхождат зоната. Като гарант за сигурността се включва и общинската полиция.

До дни приключва грубата част на ремонта на крайбрежната алея. Той беше забавен заради дъждовете и съгласуването му с Института за паметниците на културата. Калните бани са реставрирани, а алеята е с нов асфалт.

"Укрепване, реставриране, виждате нови фасади, нов асфалт, надявам се Варна да има отново една приятна алея. Надявам се, че до 10 юни нещата ще бъдат вече в ред”, обясни Андрей Василев, представител на фирмата-концесионер.

Заведенията край плажа, които още не са отворили също са в трескава подготовка. Много от тях ще посрещнат първите си гости в предстоящите 4 почивни дни.

Цените на чадъри и шезлонги остават без промяна - по 5 лв