Регатата за килови яхти, превърнала се в истински празник на морето и ветроходните спортове, се провежда под егидата на кмета на Варна - Иван Портних, със съдействието на Община Варна.

Гонките в канала море-езеро и Парадът на буквите ще са основните акценти , обясниха от общинската дирекция „Спорт“.

Състезанието е единствено по рода си за България с възможността морските надпревари да бъдат наблюдавани непосредствено от брега. Освен това гражданите и гостите ще имат възможност да се включат и опитат от предизвикателствата на вятъра и морето, уточниха организаторите от яхтените клубове „Понтос“ и „ЛЗ яхтинг 1991“.

Varna Channel Cup стартира на 21-ви май, събота от 15,30 ч с Про–Ам гонка пред Морската градина на Варна. По време на тази гонка всеки желаещ може да се включи в екипажите до максималното им запълване.

В неделя между 11 и 19 часа е кулминацията на състезанието с гонки в канала море-езеро и акваторията на Варненското пристанище по модела на популярната регата Bosphorus cup в Истанбул.

Корабният трафик е спрян специално заради регатата и нейните гости. Зрителите ще могат да наблюдават състезанието от непосредствена близост от брега на кв. Аспарухово, както и от новата пешеходна зона на Варненското пристанище, обясниха организаторите.

Гонките в понеделник, 23 май, ще бъдат от 11 ч до 19 ч пред Морската градина и Централния плаж.

Празникът на българската просвета и култура ще бъде отбелязан с Парад на буквите, който ще започне на 24 май – вторник, в 12,30 ч пред Централния плаж.

Регата ще завърши с концерт на Морска гара с участието на DJ Dian Solo от Deep Zone и награждаване на победителите от 19 ч.

Удобните места и часове за наблюдение на регатата от граждани са:

21 май - от 15,30 ч до 17,00 ч - Морската градина;
22 май - от 11,00 ч до 18,00 ч - кв. Аспарухово, южен бряг, Морската гара  - Пешеходна зона;
23 май - от 10,00 ч до 18, 00 ч - Морската градина;
24 май - от 12,15 ч - Централен плаж, Морското казино.