Нашата страна е 11-та държава в света, която се сдобива със своя подводна лодка, каза председателят на Съюза на подводничарите о.р. кап. първи ранг Станко Станков при откриването на изложбата в четвъртък.

Експозицията проследява едновековната история от приемането на първата подводница УБ-18, през възстановяването на подводния ни флот след Втората световна война и успехите на 8-ми дивизион подводни лодки до извеждането от строя на последната българска подводница - "Слава", през ноември 2011 г.

Сред експонатите могат да се видят много снимки и материали от фондовете на Военноморския музей, Съюза на подводничарите и Пункта за базиране - Варна.

Показан е спасителен костюм на подводничар. За пръв път широката публика може да види и скулптурата на Кирил Шиваров, представяща бойната кула на УБ-18 заедно с част от екипажа й.

Приемането на първата подводница става по време на Първата световна война - на 25 май 1916 г., в пристанището на двореца "Евксиноград", разказа директорът на музея Мариана Кръстева.

Българският военноморски флаг е вдигнат на тайна церемония. Подводницата е получена от тогава съюзническия германски флот, а нейн пръв командир става лейтенант Никола Тодоров.

За 100 години България създава подводно плаване, на което много държави завиждаха, допълни кап.Станков.

Той припомни, че в края на 80-те години на миналия век държавата притежава 4 подводници, които изпълняват пълния комплект бойни задачи.

"Сега живеем с надеждата, че някой ден страната ни пак ще има подводница и отново български командир ще издаде командата "По местата, за потапяне", посочи Станков.

Той съобщи още, че със съдействието на ВМС Съюзът на подводничарите ще издигне във Варна паметник на подводното плаване. Той ще представлява рубка и ще бъде в района на Военноморската база в града.