Нарушението е по чл. 31 от Закона за защита на конкуренцията - въвеждане в заблуждение, съобщиха от Комисията.

В кореспонденция на "Обзор Бийч Ресорт" ООД (за периода октомври 2014 - януари 2015 г.) до собственици на апартаменти в хотелския комплекс "Обзор Бийч Ресорт" и туроператори, дружеството обявява, че е поело управлението на комплекса в цялост, без да уточнява за своите клиенти и партньори, че не притежава удостоверение за категоризация на обекта на свое име, информират от КЗК.

В производството е установено, че към същия момент е налице валидно удостоверение за категоризация за същия комплекс на името на конкурентното дружество "Обзор Бийч РезортВакейшън" ЕООД.

Това дава основание на КЗК да приеме, че твърденията на "Обзор Бийч Ресорт" ООД изпълняват фактическия състав на чл. 31 ЗЗК, тъй като съдържат неверни сведения относно съществени свойства на предлаганата туристическа услуга, а именно заблуда по отношение на наличието на всички необходими за законосъобразното й осъществяване документи.

При определяне на санкцията Комисията е взела предвид, че става дума за грубо нарушение на правилата на лоялната и честна конкуренция, както и обстоятелството, че изложените от дружеството твърдения оказват дългосрочно негативно влияние върху дейността на конкурент за целия сезон 2015 г.