Причините са главно финансови. От областната управа във Варна ще търсят варианти за осигуряването на спасители, за да няма инциденти през летния сезон.

В сряда правителството прекрати договорите по искане на концесионерите.

Трите плажа, които остават без концесионер, са Кабакум-юг, Аспарухово и Офицерският.

Големият проблем на Офицерския плаж е постоянното замърсяване от Шокъровия канал. Очакванията бяха през този сезон водите от него да се отвеждат навътре в морето, но към момента промяна няма.

"Не виждаме решение на този проблем и ние като концесионери сме постоянно потърпевши. Да не говорим, че в крайна сметка всеки бизнес е обвързан и има смисъл тогава, когато икономическият показател е положителен", каза
Андрей Василев, представител на концесионерите, пред БНТ.

Високата цена за осигуряване на спасители и за поддържане на плажовете е другата причина за отказа на концесионерите. Тъй като те са сред най-посещаваните, ще се търсят варианти за осигуряване на спасители.

От тази година срокът за обявяване на неохраняемите зони вече не е до края на май, а до 31 март. Схемата за водно спасяване също трябва да бъде предложена от областния управител дотогава.

Според концесионерите във Варна след промените в Закона за Черноморското крайбрежие, трябва да се прецизират идеите за категоризиране на плажовете и да се модернизира Наредбата за водното спасяване.