Главен инспектор Валентин Николов - началник на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" -Дългопол,
е отличен с приза за многобройните спасителни операции при наводненията през февруари миналата година на територията на общината.

Николов лично е участвал в евакуацията на седем болни и трудно подвижни хора от наводнените 65 домакинства.

Създава и координира временен център за настаняване до оттегляне на високите води.

По негова инициатива и под негово ръководство са евакуирани и спасени 135 човекаот селата Величково и Цонево, които са били застрашени от високи приливни води, изпуснати от язовир Цонево.

Пред присъстващите на церемонията Николов заяви, че неговото отличие е награда за труда на всички огнеборци от районната служба.

По думите му формулата за успех в тази мъжка професия се крие в трудолюбието и дисциплината.

"За мен лично най-трудният момент, в който имаше най-много адреналин, беше, когато трябваше да убедим населението, тези 135 души, да напуснат своите домове, защото има вероятност реката да излезе извън", посочи Валентин Николов, цитирана от bTV.

Още 12 пожарникари, представители на местната и изпълнителна власт и доброволци бяха отличени вчера.

Сред тях е и младши инспектор Кирил Дикански за спасителната операция на виадукта край Витиня. Младши инспектор Веселин Йотов пък получи приз за спасяването на хора при верижната катастрофа в тунела Витиня.

На тържеството са присъствали министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов, политическото ръководство на МВР, областните управители на Русе и Велико Търново, представители на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", бивши директори и служители на главната дирекция.