Модернизирането на общежитието е осъществено по проект "Подобряване на стандартите в затворите и арестите чрез ремонтиране на инфраструктурата, за да се осигури зачитане на човешките права", финансиран от Норвежкия финансов механизъм 2009-2014 година.

Ремонтът е на стойност 1 686 907 лева. Партньор по проекта е Съветът на Европа,  съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието.

Предвижда се общежитието в с. Разделна "да разтовари" един от най-пренаселените затвори у нас - този във Варна. В него ще могат да бъдат преместени около 100 лишени от свобода, които в момента търпят наказанието си във Варненския затвор.

Село Разделна е в община Белослав и заведението за лишаване от свобода е последното строено у нас в края на социализма. През далечната 1987 г. общежитието с решетки е било строено по готов проект на училище „Вела Пеева” във Варна и затова килиите са като класни стаи по 56 кв. м. Сега те са преустроени за по трима и четирима осъдени и в тях има санитарни възли. Бившият киносалон е превърнат в многофункционална спортна зала. Направена е и хидроизолация на покрива.