ВОС потвърди присъдата на Районен съд – Варна, с която Искрен Маринов е признат за виновен за укриване на лек автомобил, с цел да набави за себе си имотна облага, като укривателството е в големи размери.

Маринов обжалва съдебния акт, с който първоинстанционният съд му е наложил наказание „лишаване от свобода“ за срок от три години при строг режим, както и плащане на глоба в размер на 5 000 лева. Това съобщиха от пресцентъра на съда.

Престъплението било извършено на 23 май 2012 г. във Варна.

Лекият автомобил „БМВ 530” и намиращият се в него мобилен телефон, оценени на обща стойност 52 686 лева, били собственост на Йоахим Уинклър. При пристигането си в България през нощта, немският гражданин паркирал автомобила си на улицата, където се намира жилището му в град Варна.

Още същата нощ превозното средство е било откраднато от неизвестно лице и предадено на Маринов.

Подсъдимият е предполагал за незаконния начин на придобиване на автомобила, става ясно от материалите по делото, но пред въззивната инстанция той заяви, че не е знаел, че има проблем със собствеността на укрития автомобил.

Деянието е извършено в изпитателния срок на предходна осъдителна присъда.

Варненският окръжен съд прецени, че произнасянето на Районния съд за привеждане в изпълнение на отложеното наказание е правилно.

Затова ВОС остави жалбата на Маринов без уважение и потвърди присъдата „лишаване от свобода“ за 3 години при първоначален строг режим, като отделно следва да се изтърпят още 3 години по отложеното наказание. Решението не подлежи на обжалване и протестиране.