Предвидените средства са с 37 млн. лева по-малко от тези за предходната година.

Проектобюджетът за 2016 г. възлиза на 221 670 000 лева, срещу първоначално заложения за 2015 г. - 258 700 000 лева.

Плановете за изпълнението му се базират основно на запазването на данъчната тежест за гражданите, реализирането на европроекти и акцентирането върху образованието и младежките дейности, съобщава "Топновини.бг".

Изпълнението на капиталовата програма ще бъде ориентирано към обновяване и подобряване на инфраструктурата, като значителни ресурси ще бъдат насочени към по-малките пътни артерии, квартали и междублокови пространства.

Ще продължат и ремонтите на тротоари и на пътна инфраструктура с подмяна на подземните комуникации. Разходите в сферата на образованието, здравеопазването, социални грижите и подпомагане и инженерната инфраструктура представляват 75 % от всички разходи по бюджета за 2016.

Проектобюджетът на приходите възлиза на 221 670 000 лева. В това число влизат приходи за делегирани от държавата дейности - над 98 млн. лева и повече от 123 млн. лева местни приходи. Постъпленията от продажба на общинска собственост се планира да бъдат 5.8 млн. лева.

През първата половина на 2016 г. ще приключи изпълнението на договорите за безвъзмездна финансова помощ на най-мащабните проекти на община Варна, реализирани през програмен период 2007- 2013 г. на обща стойност 182 млн. лева. Такива са проектът за интегриран градски транспорт, както и ремонтът на центъра, а също и проекти за пречиствателни станции и депото за отпадъци в община Аксаково.

През идната година ще продължи реализацията на проекта за възстановяването на охранителните канали в "Аспарухово".

През 2016 г. се очаква да бъде наложен нов модел в почистването на Варна чрез пилотен проект за скриване на контейнерите за смет в земята, както промяна на градската среда – осъществяване на мега проект за саниране на жилища.

Предстои и реконструкция на Аспаруховия мост за около 35 млн. лв., за което се очаква държавно финансиране. Ще продължи и реновирането на сградите – паметници на културата във Варна.