По този повод, пристига френска делегация с представители от Професионална гимназия "Жесе дьо Форест" (Северен департамент във Франция), като целта им е да осъществят партньорства и обмен на студенти и преподаватели.

През цялата седмица ще се провеждат кулинарни ателиета както за най-малките, така и за ученици от професионалните гиманзии по туризъм, съобщи varnautre.bg.

Полин Боден и Жад Геби, студентки (ниво BTS) от същата гимназия, ще водят кулинарни ателиета с ученици от ПГТ "Проф. д-р Асен Златаров" - Варна и от Международното френско училище ЕФИВ и ще се срещнат със студенти от Колежа по туризъм – Варна и от Нов Български Университет.

Отбори от шест варненски гимназии с преподаване на френски език ще се състезават в сряда, 14 октомври, в рамките на 5-то издание на Кулинарния ученически конкурс с професионално жури* в състав : Петър Йоргов, Филип Спасов и Мирослав Стоянов. Кулинарното предизвикателство за учениците тази година ще бъде да приготвяне на френски разядки.

На 13 октомври (вторник) от 18:30ч във Франкофонски център Варна ще има презентация-дискусия на френски език на тема "Исторически обзор на удоволствието от вкусовите усещания” с Мирослав Станчев (преподавател по френски език към НБУ).

В сряда, 14 октомври в 19 ч. Полин Боден и Жад Геби, студентки в гимназия "Жесе дьо Форест" Франция, заедно с майстор-готвач Филип Спасов ще представят кулинарно ателие на френски, на което участниците ще приготвят и дегустират специални френски рецепти.