Деретата ще бъдат облицовани с бетонови стени, а за голяма част от тях е предвидено да бъдат покрити с бетон и отгоре. Така площта може да се ползва за паркинги и зелени площи, каза за БНР  районният кмет на „Аспарухово” Йордан Николов, който е строителен инженер по образование.

Предвидено е под дъното на двата канала да има дренаж, който ще отвежда попадналите подпочвени води.

Изчисленията така са направени, че дори и при по-силен дъжд да е достатъчно сечението на каналите, така че да могат да поемат водата,т.е. водопроводимостта ще е достатъчно голяма, за да не се случи отново наводнението от миналата година.

Двата отводнителни канала би трябвало да бъдат завършени до края на следващата година, прогнозира Николов. Дейностите ще се финансират с 10 млн. лева от европейския Фонд "Солидарност". В момента тече процедура за избор на изпълнител.

В момента в кв. "Аспарухово" отводнителна дъждовна канализация има единствено в долната част, по бул.”Народни будители”.

Пострадалите от потопа в "Аспарухово" семейства – близо 80 човека, вкл. деца, бяха настанени в 30 фургона, поместени в бивше поделение в района.

Битовите условия са поносими, споделиха за Радио Варна жители на „фургонното селище”. Те нямат обаче близък магазин за хранителни стоки и аптека, и тъй като говорим за бедни или безработни хора, много от тях вървят пеш до центъра на "Аспарухово", за да си набавят необходимото. Вече има един пострадал пешеходец, тъй като пътят им минава през шосето. Това са основните им оплаквания, остават и с надеждата един ден отново да имат дом.

В момента в кв. "Аспарухово" обаче няма свободни общински жилища, а чакащите са 350 души.

Варненски райони застрашени от наводнения