Кризата засегна почти всички фирми за дърводобив заради затегнатия контрол над незаконната сеч, съобщи БНТ.

Проблемът с недостига рефлектира и върху цената за 1 кубик дърва, която се е повишила през последните дни. На пазара във Варна и региона най-често се търси дъб, тъй нареченото бяло меше. На повечето места в града на склад са останали едва по 2-3 кубика, които едва стигат за нуждите на едно домакинство. Налага се търговците да се снабдяват със суровина от Централна България, за да могат да отговорят на търсенето.

Исмаил Кабак, управител на борса за дърва: "Не е тайна, че няма дърва. Вижда се, трудно е и на нас. Винаги съм се притеснявал повече дали ще имам клиенти на кого да продам дървата, отколкото дали ще имам суровина".

Според него, недостигът на дърва се дължи на две причини. Първата е, че българинът е свикнал да се запасява винаги в последния момент поради липсата на достатъчно средства, а другата е износът.

"Имаше мораториум, вече е отпаднал този мораториум. Има износ. Заводи има, които вземат голямо количество дърва", обясни Кабак.

В момента цената за един кубик дърва за огрев варира от 65 до 80 лв., като транспортните разходи се уточняват допълнително в зависимост от населеното място. В последния един месец търговците отчитат сериозен скок в цената, която се е повишила с около 10 лв. Според тях, основната причина е в новия закон, който значително ограничава сечта.