Тя представи изработени карти на районите в двата региона, които са под заплаха от такива природни бедствия.

По думите й сега предстои да бъде изготвен план за управление на тези зони, в който ще бъдат набелязани конкретни мерки за предотвратяването на риска, предаде БТА.

В документа ще бъдат посочени източниците на финансиране за изпълнение на мерките, както и организациите, които ще отговарят за реализацията им.

Планът за управление трябва да бъде готов до края на годината, след това ще бъде одобрен от Министерския съвет и ще бъде представен в Брюксел.

Зоните в двете области са разделени на три категории, обясни Консулова.
По думите й обособени са на база малък, среден и висок риск от наводнения.

В Добричко има три високорискови района с обща дължина 54 километра, които са близо до морето. Експертите са изчислили, че при природно бедствие засегнатите жилищни зони ще бъдат над 60 декара, основно на територията на общините Балчик и Каварна. Ще бъдат залети повече от 6200 декара зелени площи, както и над 60 декара транспортна инфраструктура.

Във Варненско районите, застрашени от наводнение край морето, са два с обща дължина около 54 км. Има и 6 зони с обща дължина 168 километра, които има риск да бъдат залети от реки.

При евентуално бедствие са застрашени близо 1 300 души в общините Варна, Провадия, Белослав, Девня и Аврен. Може да бъдат залети над 500 декара жилищни райони, 1748 декара транспортна инфраструктура, както и повече от 3000 декара индустриални терени.