Те бяха повлечени вчера от влекач, който дърпал хидрокран, предаде БНТ.

Заради неправилната маневра бяха разрушени повече от десет места за лодки. Георги Чунгаров е късметлия, защото бил на кея по време на инцидента. Реагирал веднага още щом видял как съседни лодкостоянки се откъртват и потъват в езерото, след като от там минал влекач с хидрокран.

“Лодката ми беше четири метра по-навътре. Когато влекачът започна да троши лодките, успях да си отвържа задния край на въжето, за да издърпам лодката към брега”, обясни Чунгаров.

Дървената лодка на Димитър Янев, с която дълги години е излизал за рапани е потопена. Тя е толкова повредена, че едва ли ще може да се ремонтира и възстанови.

“В тази ситуация се чудя какво да правя. Помагах си на семейния бюджет”, споделя рибарят.

Рибарите, по чиито лодки има поражения след инцидента, за дълго време ще останат без прехрана. Пари за възстановяване на лодките нямат. Не могат да разчитат на средства от застраховки, тъй като не са си направили.

“Свързахме се с адвокати и те казаха, че това е инцидент, който трябва да мине през съда. Значи големите кораби – хидрокран имат застраховки и тяхната застраховка трябва да покрие нашите щети. Въпреки това, че ние нямаме застраховки”, разкри Тодор Джамбазов.

Служители на морска администрация изготвят доклад по случая. Води се разследване и от полицията.