Най-спешна е нуждата от кръв и кръвни продукти за пострадалите в събота при взрив на автомобилна газова уредба в Бургас, които се лекуват във Военната болница в морската столица.

17-годишната Ема Р. Б. и 60-годишният Асан Мехмедов продължават да са в тежко състояние и на механична вентилация в лечебницата.

От кръв се нуждае и възрастна жена с прерязана ръка, каза д-р Йорданова пред Moreto.net .

"Проблемът е, че ежедневно за всеки един от тези пациенти се изписва поне по литър плазма. Това количество обаче може да бъде набавено от петима дарители", обясни шефът на Кръвния център.

Тя призна, че вече е имало доброволци, които вчера са се отзовали да помогнат на настанените мъж и момиче във Военна болница. Дарителите казали, че са научили за случая от интернет и фейсбук, други се обаждали да питат за повече информация.

От Кръвния център очакват още желаещи да откликнат на зова за помощ. Няма значение от коя кръвна група ще са дарителите, медиците ще приемат всеки, който реши да помогне.

След като дарят кръв, доброволците трябва да поискат бележка на името на човека, на когото искат да помогнат и да я занесат в лечебното заведение, в което той е настанен.