В конкурсната програма на 33-то издание на Фестивала на българския филм, което ще е от 2 до 11 октомври във Варна, са включени и 17 късометражни ленти.

Балкански уточни, че журито, което ще оценява пълнометражните филми, е петчленно, с председател Стефан Командарев. Късометражните продукции ще бъдат оценявани от трима специалисти, начело със Станимир Трифонов.

През тази година фестивалът преминава под знака на 100-годишнината на българското кино, посочи Балкански. Преди началото на конкурсната програма, което ще бъде поставено на 6 октомври, зрителите ще имат възможност да видят богата ретроспекция от любими български филми.

В рамките на феста е обособен и информационен модул, където ще бъдат показани няколко копродукции, правени през последните години. На официалното откриване на 6 октомври зрителите ще видят документалния филм "Мит и реалност" на режисьора Илия Костов. Лентата е завършена преди няколко седмици и ще бъде показана за първи път пред публика. Филмът е посветен на Васил Гендов, чието дело са първият игрален и първият "говорящ" български филм.

В рамките на фестивала са планирани две дискусии, посветени на перспективите пред родното кино, каза още Балкански. Зрителите ще могат да разгледат и две изложби - на плакати и на фотоси, с моменти от снимачните площадки на любимите стари филми.