В момента има пет кораба за насипни товари, които не са потърсени месеци наред. Един от тях дори е изоставен и от целия екипаж, съобщи БНТ2.

Най-тежък е случаят с кораб “Палермо”, който е само на 8 години и плава под знамето на Панама. Голям е колкото две футболни игрища. Корабът е край варненските брегове от две години. 18-те души на борда са без заплати, а на два пъти оставали и без хранителни запаси.

“Членовете на екипажите остават на кораба с една единствена идея, че корабособственикът ще се появи и ще изплати заплатите, защото едно потенциално слизане и напускане на кораба, начините за получаване на неизплатените възнаграждения става много трудно – по-съдебен път”, каза капитан Валентин Енчев – директор на Морска администрация – Варна.

Обикновено корабите са регистрирани в офшорни компании или в страни, където е трудно да се осъществи контакт. Натрупалите се случаи вероятно ще намерят разрешение едва след юли 2016 година, когато влизат в сила промени в Морската трудова конвенция. Те ще задължат корабособствениците да застраховат моряците за възникващите при фалити проблеми.

“Администрациите в пристанищата и администрацията на знамето ще проверява и няма да допуска кораби без такива застраховки”, допълни капитан Енчев.

Благодарение на това, когато корабособственикът не изплаща заплати, не осигурява провизии и гориво, тогава тези задължения ще изпълнява застрахователят. Според капитан Енчев това ще бъде един силен инструмент за защита на моряците.