Това съобщиха от Фестивалния и конгресен център в града, който е домакин на проявата. Фестивалът ще се състои от 9 до 13 септември.

Акцентите извън конкурсната програма са няколко. Със специални програми ще бъдат представени фестивали-гости от България, Литва и Япония, като литовската и японската програма ще са придружени и от лекции на тема история на местното кино и анимация.

Друг основен акцент е серия от дейности, насочени към ангажирането на младите с анимационното изкуство, за да бъде подпомогнато тяхното творческо развитие. С тази цел гости на фестивала ще бъдат Жорж Сифианос от Франция, Джаред Тейлър от Великобритания и Иржи Кубичек от Чехия.

Като член на международното жури във Варна ще гостува Джоан Гранц от САЩ - носителка на "Оскар" за най-добър анимационен филм. Тя ще представи програма с нейни творби, ще говори за специфичната анимационна техника, която използва във филмите си, и ще отговаря на въпроси на публиката.

В годината, в която се отбелязват 100 години българско кино, пет прожекции ще представят историята на българската анимационна школа.

Някои от програмите са с реставрирани анимационни филми от зората на българската анимация, които не са показвани пред публика досега. Зрителите на фестивала ще могат да видят и изложба на белгийски комикси и карикатури, посветени на изобретателя на саксофона Адолф Сакс.

Още една изложба - на български аниматори и визуални артисти, ще бъде открита в галерия "Графити".