Находката е от района на село Долище. Бижутата са тежки по 100 грама. Те са висели край ушите на жените, а не са се ползвали точно като обеци, обясни археологът проф. Николай Овчаров, цитиран от БТА.

Според него намерените накити са принадлежали на семейства от аристокрацията. Били са скрити към средата на 14-ти век. Основните версии защо са били заровени са две - или притежателите са бягали от нашественици, или са се изнасяли заради разпространяващата се по него време в Европа чумна епидемия.

Откривателят на съкровището е варненският бизнесмен Младен Станев. Пред медиите днес той обясни, че е намерил трите наушника по време на лов. Първоначално помислил, че бижутата не са ценни, но все пак потърсил проф. Овчаров за мнение. Така става ясно, че наушниците са малко съкровище и Станев ги подарява на Варненския музей.

В района на село Долище има антична крепост, но намерените бижута нямат нищо общо с нея, допълни проф. Овчаров. По думите му в района, където са открити, в момента не може да се копае от растителност. Поради тази причина учените може да започнат работа през късната есен.