Протестиращите бяха от кварталите "Чайка",  "Възраждане" и "Изгрев", собственици на заведения, работници от частния градски превозвач и футболни фенове, съобщиха БНР и БГНЕС.

Най-многобройна бе групата недоволни граждани на кв."Чайка", които дойдоха да изразят несъгласието си с приетия нов ПУП на района, предвиждащ сериозно застрояване на зелени площи.

Не са малко и протестиращите срещу строежа на  блок за хора в неравностойно положение в квартал "Възраждане". Според тях в този блок ще бъдат настанени основно роми, въпреки че от общината отрекоха това.

Собственици на заведения от централната пешеходна зона пък са недоволни заради предстоящия ремонт на Ларгото в участъка от Севастопол до Фестивалния конгресен център и наредбата за тротоарното право.

Служители на "Транс триумф холдинг" протестираха  заради бъдещето на фирмата, тъй като се очаква общинската фирма "Градски транспорт" да поеме обслужването на всички линии в морската столица.

Картината на недоволството допълваха фенове на "Спартак", които чакат решение за спортна база, която искат да бъде предадена безвъзмездно на любимия им футболен клуб.

Зала "Пленарна" бе буквално препълнена от хора с плакати.

Час преди започванета на общинската сесия те се събраха в пространството пред сградата на общината и скандираха, че всички са заедно и, че "няма Чайка, Възраждане или Спартак". Чуваха се възгласи "общински боклуци", "мафия" и "мошеници" , както и "оставка". Част от протестиращите седнаха на местата на общинските съветници, предаде Топновини.бг.

Протестиращите поискаха отмяна на дневния ред.  Предложено беше в него да остане само точката за отмяна на решението на общинските съветници от 3 март за ПУП на квартал "Чайка".

Не бяха малко хората, които се опитаха да попречат на общински съветници,  да излязат от залата, когато бе предложена петминутна почивка. Стигна се до сблъсък с един от общинските съветници, д-р Янко Станев, срещу когото има настроения от страна на феновете на ФК "Спартак".

След повече от час местните парламентаристи успяха да постигнат кворум.

Председателят на Общинския съвет Иван Луков каза, че микрофонът е свободен и протестиращите могат да изразят проблемите си.

Кметът на Варна Иван Портних в началото беше посрещнат доста бурно от протестиращите в залата, след което беше изслушан и каза, че ако днес заседанието не се проведе, защото това е една от последните сесии, общината може да изгуби над 150 млн. лева по европейски програми, които са изключително важни за града, свързани с неговата инфраструктура.

Той посочи, че наистина гражданите са негови работодатели и той ще се отчете пред тях, но трябва да позволят на съветниците да работят.

Какво реши местния парламент

Заседанието на Общинския съвет във Варна започна с близо три часа закъснение. Приемането на плана за интеграция на ромите отпадна като точка от дневния ред. 

Общинските съветници отмениха решението, взето през март, за нов устройствен план на квартал "Чайка". Това бе посрещнато с ръкопляскания от присъстващите в залата  жители на квартала.

От следващата седмица започва събарянето на незаконни сгради в ромския квартал "Максуда", стана ясно още по време на сесията на Общинския съвет.