Това съобщиха организаторите на инициативата срещу нарушаването на достъпа до единствената свободна зона на Южния плаж, която сега е завзета от нудистките, предаде за Topnovini.bg.

До няколко дни подписката трябва да бъде връчена на представителя на концесионера на ивицата.

"Обществеността е потресена от това, в което се е превърнал любимият на поколения варненци Южен плаж. Младежи от ромски произход местели пейките под кораба музей "Дръзки", за да имат гледка към печащите се голи жени, подсвирквали и крещели", разказа варненката Димитричка Петкова.

Вечер заграденото пространство се превръща в тоалетна, от която се носи непоносима смрад, призна и представителят на концесионера.

Новата придобивка буквално изгони почитателите на плажните спортове. За свободно плажуващите също няма място, защото чадърите са завзели цялата ивица. На всичкото отгоре парцелът, върху който жените пекат голите си телеса, попада между две детски площадки. Докато родителите им са по кръчмите, малчуганите пробивали дупки в мрежите и наблюдавали нудистките, разказват очевидци.

"Всяко сдружение, ако поиска 400 квадрата от свободното пространство на плажа, какво правим, къде ще ги сложим? Те спорят, че това било лечебно плажуване, че лекуват стерилитет и коксартроза. Но за това си има специализирани санаториални заведения", категорични са плажните медици от близкия пункт, които събират подписите срещу Евиния плаж.

Отношението на летовниците към новата придобивка като цяло също е негативно, показа репортерска проверка. Други пък обвиниха концесионера в дискриминация, тъй като не е обособил и Адамов плаж.

"Ако възрастните дами поискат да бъдат преместени, ще го направим", заяви представителят на концесионера Андрей Василев. Той обясни, че когато ивицата е подготвяна за новия сезон, се е наложило Евиният плаж да бъде обособен на това място заради мероприятие, след което е трябвало да бъде върнат на старото си местонахождение.

От сдружението на нудистките обаче поискали заграждение в пространството между "Ролбата" и "Куба", защото предходното ситуиране на Евиния плаж, под басейн "Приморски", им идвало далеч, въпреки че е на една ръка разстояние.

Андрей Василев каза още, че освен подписка против Евиния плаж, имало и такава за оставането му на това място.

"Да си изяснят двете страни позициите. За мен е без значение къде ще бъде Евиният плаж. Преместването му в разгара на сезона обаче изисква разходи, а и ще доведе до временни неудобства за плажуващите", добави представителят на фирмата концесионер.