Поредната им спирка бе местността "Кара дере" край Бяла, предаде varna.topnovini.bg. В съвместните акции участват представители на Изпълнителната агенция по горите, МВР, общини, РЗИ, РИОСВ и Националната асоциация "Българско черноморие", която от години алармира за проблемите, които създава нерегламентираното къмпингуване.

Проверките започнаха още в началото на седмицата по Северното черноморие. Досега те се извършваха по светло. Служителите обаче решиха да сменят тактиката и щурмуваха къмпингуващите в тъмната част на денонощието, което доведе до скандали.

Горските служители следяха за нерегламентирано палене на огън, което крие сериозни рискове в пожароопасния сезон. Не е позволено паленето да се извършва на 100 метра от горска територия, още по-малко в защитена зона, каквато е Кара дере.

Гледката отдалеч бе покъртителна – стотици опънати палатки, камари боклуци, пияни младежи.

Дългият и красив плаж на Каре дере буквално светеше заради горящия огън пред палатките. На въпрос така ли пазят дюните, къмпингуващите отговориха, че огньовете не вредят на пясъчния хълм, а водата отмивала следите.

Извършителите на нарушението бяха санкционирани.

 По думите на инспекторите видяното през нощта е нищо в сравнение с почивните дни, когато ивицата буквално е превзета. Именно това било отказало отказало местните от Бяла да ходят на плаж на Кара дере, споделиха инспекторите.

Проверките, които започнаха в началото на седмицата, ще продължат до петък. По-рано инспекция имаше и на Шкорпиловци и Паша дере, но през светлата част на денонощието. И в двете диви местности бяха опънати стотици палатки.