Става въпрос за бик, чийто стопанин го е намерил мъртъв тази сутрин в двора си, съобщи изпълняващият длъжността директор на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Даниел Денев, цитиран от "Фокус" и  varna.utre.bg.

Денев отказа да съобщи дали животното е боледувало. Собственикът веднага е сигнализирал в дирекцията и малко по-късно животното е загробено, съобразно изискванията.

Взетите проби ще покажат дали бикът също е бил заразен с антракс. Очаква се резултатите да излязат до пет дни.

Д-р Денев подчерта, че няма никаква опасност от разпространение на месо от умрялото трето животно в селото.

Районът, обитаван от животното, е обработен, за да се избегне евентуално разпространение на заразата.

Всички над 600 животни от село Млада гвардия и още две стада от съседните села Златина и Венчан също бяха ваксинирани срещу антракс.

Карантината на животните остава поне до края на седмицата, докато и последното ваксинирано животно не създаде имунитет.

Преди десетина дни в село Млада гвардия бе открито огнище на антракс, след като 53-годишен мъж почина, заразен от болната си крава. Дни след това почина и втора крава. Това наложи спешна ваксинация на всички животни в селото и налагане на карантина.

Наложи се и спешна дезинфекция на заведения и магазини срещу зараза с антракс, след като стана ясно, че месото от първото умряло животно е било занесено в транжорната в кв. "Аспарухово", където са останали бактерии по всички плотове в самата транжорна.

Тази сутрин стана ясно,  че пробите за антракс, взети в 10 от 27 търговски обекта във Варна, Кранево и Бяла, са положителни и те остават затоворени до повторни проби. Причината за положителните проби е, че първата дезинфекция е била недостатъчно добра, макар че всички фирми, които я извършиха, са лицензирани, съобщиха от Агенцията по храните.

Дезинфекцията ще бъде повторена, ще бъдат взети нови проби и едва след като те излязат, това вероятно ще стане след 4-5 дни, тогава вече ще се вземе решение и кризисният щаб може да преустанови дейността си.