За доброто настроение традиционно се грижиха Б.Т.Р. и Джон Лоутън от Юрая Хийп, които са изпълнители на легендарното парче "Джулай морнинг", превърнало се в патрон на празника.

Безоблачното небе допълнително зарадва тълпата, а заветният момент настъпи в 5:31 ч.

Първите лъчи се оказаха достатъчни на някои от купонясващите по плажовете в страната да влязат в морето и да осъществят емблематичното за този ден първо юлско къпане.

Вижте снимки >>>

"Символът на "Джулай морнинг" е недоволството и желанието за свобода на личността. И в днешни дни имаме достатъчно причини, за да се бунтуваме, но всеки трябва да почувства бунта като свой. Нека всеки да изрази личното си недоволство. Аз също си имам мое, но ще го запазя в тайна", каза пред БГНЕС фронтменът на група Б.Т.Р. Атанас Пенев - Наско.

За него Камен бряг е точно  мястото, където човек трябва да усети магията на Джулая. Според него този заряд няма как да се опише с думи, но чувството е невероятно.

"Трябва да си бил на Камен бряг и да съпреживееш чудесната музика и изгрева на слънцето", каза още Наско.

Стотици варненци и гости Във Варна също се събраха на крайбрежната алея и плажа в морската столица, за да посрещнат юлското слънце.

"Джулай Морнинг" или накратко Джулая (по името на известната песен на "Юрая Хийп" от 1971 година "July Morning") е най-традиционният хипи празник в България, възникнал в средата на 80-те години на миналия век. Джулай на английски език означава "юли" и от там "Юлско утро". Въпреки че традицията е свързана с хипи движението в Америка, тя съществува в България и до днес.

На всеки 30-ти юни срещу 1-ви юли големи групи хора се събират по цялото Черноморие и на други места в страната, за да посрещнат заедно слънцето, което изгрява над морето. Така те смятат, че се пречистват пред него, без това да има връзка с езически или религиозни ритуали.