Това става ясно от запитване на Дарик до Община Варна.

Общо 11 оферти са постъпили до изтичането на крайния срок в средата на месец май, като сред компаниите има още четири от София, две от Плевен и една от Кърджали.

Предложенията вече са отворени от определената комисия за оценяването им, която на по-късен етап ще се произнесе кои от тях отговарят на условията.

Кандидатите са ЕВРОСТРОЙ РН ЕООД (Плевен), ДММ-ДИЗАЙН ЕООД (Плевен), ПРОТИКО ИЛ ООД (София), ЕКОИНЖЕНЕРИНГ ЕООД (Кърджали), СВЕКО ЕНЕРГОПРОЕКТ АД (София), ВАРНА КОНСУЛТ 2015 ДЗЗД (София), ФРИБУЛ ООД (Варна), АГОРА 66 ООД (София), Е-АРХ ООД (Варна), ДЕКУМАНУС ООД (Варна) и БУЛ СТРОЙ КОНСУЛТ-ВАРНА ЕООД (Варна).

Изискванията към участниците в процедурата е да имат колективи, включващи поне 8 архитекти и инженери. Посочените специалисти не могат да участват в офертата на друг кандидат.

Предложенията ще бъдат класирани в зависимост от това кое е икономически най-изгодно, а с одобрените фирми ще бъдат сключени рамкови споразумения. Компаниите, с които бъдат подписани такива, после ще могат да участват в обществените поръчка за всяка отделна сграда.

Все още не е ясно кога най-рано могат да започнат същинските строително-монтажни дейности.

По закон комисията трябва да се произнесе за одобрените кандидати до 5 месеца след първото си заседание. Този срок изтича на 15 октомври, след което ще бъде възложено изготвянето на технически паспорт, доклад от енергийното обследване и работен проект за всяка отделна сграда. Едва тогава ще се пристъпи към обявяване на обществени поръчки за изпълнители. За всеки обект ще бъде определян различен срок за завършване в зависимост от обема на работата.

Прогнозите на Община Варна са, че в програмата за енергийна ефективност ще бъдат обхванати около 2 млн. кв.м разгъната застроена площ, а стойността на всички проекти ще е в размер на 10 млн. лв.

Администрацията планираше да подпише споразумения максимум с 20 изпълнители, но заради интереса към процедурата броят им ще бъде поне наполовина по-малък.

Част от фирмите, подали документи, кандидатстват и по обявените поръчки от други общини. ФРИБУЛ ООД (Варна) е сред участниците в процедурата на администрацията в Разград, за която оферти представиха също 11 компании. ПРОТИКО ИЛ ООД (София) е сред кандидатите в поръчката в Шумен.

Досега 21 сдружения на собственици във Варна са подали заявления за саниране, като 5 от тях вече имат сключени договори за финансиране с Българската банка за развитие, а други две са в нейния предварителен регистър.

По райони разпределението е следното: „Младост” – 8, „Приморски” – 6, „Аспарухово” – 4, „Одесос” – 2, „Владислав Варненчик” – 1. Още 24 сдружения в областта са подали документи, като най-много те са в Провадия и Аксаково – съответно 8 и 7. В Белослав са кандидатствали 5 блока, а в Бяла и Долни Чифлик – по два.

Интересът към програмата за саниране във Варненска област е доста слаб в сравнение с останалите региони. Най-много сдружения са регистрирани в Благоевград – 184, Бургас – 179, София – 175, Пловдив – 169, Хасково – 142, и Стара Загора – 111.

Единствено в областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана, Разград, Русе, Силистра, Търговище и Ямбол, спрямо които населението само в Община Варна е в пъти по-голямо, подадените заявления от собствениците са по-малко. В съседните области Добрич и Шумен блоковете, които кандидатства по програмата са саниране са съответно 49 и 53.