Това съобщи шефът на дирекция „Социално подпомагане“ Адриана Григорова пред в. "Черно море".

В момента професионалните приемни семейства са 75, доброволните – 2. Техният брой ще се увеличи, тъй като обученията за нови кандидати вървят постоянно, каза още Григорова.

От месеци насам изоставяните деца се настаняват в приемни семейства, само тези с увреждания отиват в Дома за медикосоциални грижи в квартал “Виница”.

По тази причина малчуганите в държавното лечебно заведение намаляват. В момента само в 5 от утвърдените приемни семейства няма настанени деца.

На територията на община Аксаково приемните родители са 39, каза още шефът на „Социално подпомагане“ – Варна.

На 30 и 31 май (събота и неделя) от 10 до 17 часа на входа на Морската градина, до Слънчевия часовник, ще се проведе благотворителен базар, организиран от младежите от Националната асоциация за приемна грижа.

В продължение на два месеца те са изработвали сувенири и изделия с художествена стойност. Набраните средства от базара ще бъдат инвестирани в събития за младежи от приемни семейства.

"Ние, младите хора, които растем в приемни семейства или сме братя и сестри на приемни деца, отрано научаваме каква е цената на това да направиш добро. Често срещаме неразбиране на приемната грижа. Много от нас стават жертва на дискриминация и лошо отношение, а нашите родители – приемните родители – биват наричани "печалбари". Това ни мотивира да се опитаме да покажем, че нито децата в приемни семейства са по-различни от останалите, нито за приемните родители водеща е заплатата. Всички ние имаме една обща задача – да помогнем на деца, които си нямат никого, в определен момент от живота им, в който малцина ги е грижа за тях", коментира Христо Найденов, координатор на младежката група на Националната асоциация за приемна грижа.

Организацията обединява усилията на приемните родители, неправителствени организации и партньори за намаляване на броя на изоставените деца, както и за осигуряването на истинско детство за деца в риск от изоставяне или живот в социални домове.

В Националната асоциация по приемна грижа членуват повече от 300 приемни родители от цялата страна.

20-годишният Христо Найденов от Варна отговоря за групата на младежите в Националната асоциация за приемна грижа. Той е родно дете на приемното семейство Найденови. В последните 10 години пред неговите очи и пред очите на сестра му – 16-годишната Ваня, са пораснали няколко деца.