Това става ясно от данните от последния доклад на Европейската агенция за околната среда, съобщават "Монитор".

В проучването, което се прави всяка година преди началото на летния сезон, са използвани данни за 2014 г.

Най-замърсени са градските плажове, от които единствено “Бриз Буните” попада сред “отличниците”. 

"Офицерският плаж“ във Варна по традиция получава най-ниската оценка, което го прави един от трите най-мръсни в България. Плаж „Панорама" на Златни пясъци също е посочен като място, на което морската вода има съмнително качество.

Пясъчните зони на “Ривиера” и “Морско казино” обаче традиционно получават най-високата оценка, каквато е и за морската вода на палжа “Кабакум” до Златните.

Според проучването, в комплексите “Св. Св. Константин и Елена” и “Слънчев ден” всичките 5 плажа са изключително чисти.

На Юг от Варна сред отличниците са плажовете край хижите “Ветеран”и “Черноморец”, в района на “Паша дере”, „Романтика“ на устието на река Камчия “ и плажът в Шкорпиловци.

Изследването на Европейската агенция за околната среда обхваща 21 000 крайбрежни и вътрешни места за къпане в целия Европейски съюз, Швейцария и Албания.

В проучването попадат общо 95 български плажа, от които на 69 качеството на морската вода е отлично, на 17 - добро, на 5 е задоволително  и на 3 е лошо -  Офицерския плаж във Варна, "Панорама" на Златните и този преди Царево, съобщава "Нова телевизия".

Най-голям брой места за къпане с лошо качество на водата в Европа има в Испания, Франция и Италия. Отличниците са Кипър, Люксембург и Малта.