Той бе открит от кметът на Варна Иван Портних и ректорът на вуза проф. Овид Фархи в четвъртък.

Новият модул е изграден на площ от около 80 кв. м, а в него са вложени 1,2 млн. лв. С него се разширяват възможностите за морското обучение на студентите от специалност „Корабоводене”, както и за получаване на допълнителна и специализирана подготовка.

„Впечатлен съм от новата придобивка на университета, с което се утвърждава имиджа му на висше учебно заведение от висока класа. Това е признание и за екипа, и за студентите, но и за Варна като привлекателен академичен и образователен център. Със съвременните условия, които предлагате, вашите възпитаници със сигурност ще бъдат успешно реализирани в професията си хора“, каза кметът.

Новоизграденият модул е единствен в страната, който разполага с мултифункционален офшорен мостик с 3D визуализация на световно ниво.

Тренажорът предлага възможности за симулации във всички пристанища по света, включен е и българският участък на река Дунав. Това дава възможност за отработване на различни задачи от морската индустрия, операции по спасяване на море и контрол на нефтените разливи, както и тяхната превенция.

Нововъведение е и увеличаването на броя на работните места за обучение и възможността да се използват различни по вид електронни карти. Така всеки студент или морски специалист ще може да работи самостоятелно, което от своя страна ще доведе до повишаване на качеството на обучение.

Модулът притежава най-съвременен софтуер за комуникация, който е съвместна разработка на фирма VSTEP и специалисти от Технически университет – Варна.  За отбелязване е и фактът, че хардуерът е изцяло произведен от български фирми.

Предстои работа по разширението на машинния тренажор, за да могат и студентите от специалност „Корабни машини и механизми” и външни морски лица – корабни механици да провеждат съответното обучение.