Крадците вече се промъкват дори през прозорците на санитарните помещения в домовете.

Част от престъпниците са установени и арестувани, но други продължават да грабят, показва криминалната хроника за 19 и 20 май, пише Топновини.бг.

Основната причина за настъплението на апашите е влошаващата се икономическа обстановка в града и региона, която катализира улична, битова, но и организирана престъпност, сочи анализът на варненската полиция.

За да изкара някой лев, 18-годишен младеж с инициали Д.П. е проникнал в лек автомобил "Фолксваген", паркиран пред частен дом на ул. "Акад. Н. Обрешков", отворил е предния капак и е откраднал акумулатора.

След проведени оперативно-издирвателни действия извършителят е установен и задържан за срок до 24 часа. Вещта, обект на кражбата, е намерена и върната на собственика на автомобила.

На 20 май е получен сигнал за кражба от стопанска постройка, намираща се в провадийското село Снежина.

Неизвестно лице проникнало в постройката и източило 210 литра дизелово гориво и 75 литра препарат за растителна защита.
След проведени оперативно-издирвателни дейности извършителят е установен и задържан за срок от 72 часа. Става дума за 61-годишен варненец, който е осъждан многократно. По случая е образувано досъдебно производство. Горивото, обект на кражбата, е намерено и иззето.

Варненската полиция е разкрила и извършителя на грабеж на дамска чанта, съдържаща сумата от 200 лв.
Престъплението се разиграло на ул. "Македония" на 10 март. За срок до 24 часа е задържан 32-годишен варненец, който е осъждан.

42-годишен мъж от Игнатиево е арестуван за кражба на лек автомобил "БМВ", паркиран пред частен дом на ул. "Капитан Петко Войвода" в Аксаково.

Домовите кражби също бележат ръст. Само за ден неизвестни апаши са щурмували четири адреса на територията на Варна и Долни чифлик. Сред откраднатите вещи са ръчни инструменти, черна и бяла техника и др.

На 20 май неизвестно лице е разбило стъкло на прозорец на баня в частен дом на ул. "Атанас Монев", проникнало е в къщата и е откраднали телевизор и микровълнова печка.

По всички случаи се водят досъдебни производства, но срещу неизвестен извършител.