Пукнатината в основите на моста не е в резултат на свлачище, а от ерозия на повърхността, каза главният експерт "Свлачища и укрепване на територии" в община Варна инж. Олег Колев пред Дарик.

Той увери, че не съществува опасност за моста.

Пукнатината се появи през последните дни и стана причина да се заговори за затваряне на единствения път, водещ към Златни пясъци и вилните зони на север от Слънчев ден.

Очаква се до края на деня земните маси в основите на моста да бъдат укрепени от Областното пътно управление, които стопанисват съоръжението.

Движението по пътя за Златни пясъци няма да бъде ограничавано, увери още общинският експерт.

Свличанията в Морската градина

Засега няма данни за нови срутвания по ската в Морската градина във Варна, след вчерашното свличане на земни маси. Проблемният участък ще остане затворен за няколко дни.

"До 7 май експертите ще изчакат успокояване на процесите и ще наблюдават движението на подпочвените води. Едва след това ще се решава какви действия да се предприемат от тук нататък",  уточни инж. Олег Колев пред Moreto.net.

Според специалиста обаче, дори след успокояването на срутищната дейност, вариантите за действие не са много.

Общината най-вероятно само ще обезопаси крайбрежната алея и пешеходната зона в Приморския парк. Причината е, че едно укрепване на участъка ще струва прекалено много пари.

Инж. Колев припомни, че преди време за терена от 1,3 километра от ската, „Холдинг Варна" са инвестирали повече от 28 милиона лева.

„Тук трасето е около 700-800 метра и за укрепването му ще трябват поне 20 милиона лева", коментира още експертът.