Уникалната ретро експозиция е разположена на площ от 4 декара във варненския Гранд мол. Най-голямата атракция в нея са превозните средства.

Създателят и собственик на музея Цветан Атанасов казва за експозицията, че е нещо средно между Мототехника, Кореком и магазин „501 стоки". Събирането на грандиозната колекция отнема на 44-годишния варненски бизнесмен 10 години, много усилия и средства, предаде Дарик радио.

Атанасов мечтае за собствена сграда за соцмузея, като вече е предприел първи стъпки да я построи и открие. Купил е терен до Камчия, където след години се надява да прехвърли експозицията, която тепърва ще се разширява.

По думите му, експозицията е най-голямата в Европа, като интересът към нея е голям. Кметът на Сочи е поканил бизнесмена да направи подобен музей там, но засега това не влиза в плановете на Атанасов.

Много от експонатите са подарък от хора от цялата страна. Те са изпращали медали, значки, както и неотворени консерви копърка от онова време.  Изложени първоначално са 50 коли, реставрирани до последното болтче - от легендарния „Трабант", през култовия „Москвич", до соцлимузината „Чайка", на която навремето са се возили членовете на Политбюро.

Показани са и 15-на мотоциклети, безброй радиа, телевизори, телефони, парфюми, детски играчки и всякакви други предмети, свързани с бита, развлеченията, културната и трудовата дейност от онзи период на историята ни, когато учениците правеха физзарядка, несемейните плащаха ергенски данък, а полицията беше милиция.

Атракция ще са и 25-те восъчни фигури на държавни ръководители, актьори и певци. Фигурите са в цял ръст и напомнят за Тодор Живков, Ленин, Брежнев, Георги Парцалев, Тодор Колев, Невена Коканова и др. На разположение на посетителите в Ретро музея е и магазин за сувенири. Лентата на Ретро музея символично прерязаха Цветан Атанасов и кметът на Варна Иван Портних, който сподели, че подобна придобивка за морския град ще привлича още повече туристи. 

Ретро музеят ще очаква посетители всеки ден от 10 до 22.00 часа. Разположен е на ниво 1 в паркинг зоната на мола.