С нелеката задача е натоварено новото звено "Недвижимо културно наследство", което отскоро е част от архитектурната дирекция в община Варна, съобщава "Черно море".

Архитектите вече са изпратили искане до Агенцията по вписванията за предоставяне на информация за собствениците на 15 сгради. За тях вече са изготвени протоколи с указания за аварийно временно укрепване според изискванията на Закона за културното наследство.

Други 11 обекта се съгласуват с Националния институт за недвижимо културно наследство.

Ако сградите останат част от списъка на обектите с архитектурна стойност, за тях ще бъде издадена заповед на кмета Иван Портних, с която собствениците ще бъдат задължени в определен срок да извършат необходимите укрепителни, консервационни, реставрационни и ремонтни дейности.

В случай, че не изпълнят предписанията на местната администрация, общината ще направи ремонта за своя сметка, като върху имота се вписва законна ипотека в полза на общината за обезпечаване на направените от тях разноски.

От звено "Недвижимо културно наследство" са изпратили и искане до шефа на дирекция "Местни данъци" да им предостави информация за собствениците на още 30 сгради - недвижими културни ценности, които се намират в лошо състояние.

В началото на 2015 г. община Варна изготви актуален списък на недвижимите паметници на културата в града и те вече са 700.