Схемата започва да работи веднага след произшествието, съобщава Дарик.

Определени адвокат научават къде има катастрофа и започват да търсят наследниците на жертвата.  Сред най-скандалните случаи адвокати преследват семейството на загинало при катастрофа дете дори на гробището.

Една от потърпевшите майки разказа, че адвокатите се представят за юристи от Асоциацията на пострадалите при пътно-транспортни произшествия (ПТП). Всички майки, с които разговаряхме, смятат, че в схемата са „навързани" КАТ-болници-морга-гробищни паркове и адвокати.

Близките на жертви на катастрофи получават десетки хиляди левове обезщетение и затова стават толкова атрактивни за адвокатите. Става дума за схема с участието на адвокати, които според потърпевшите прибират голяма част от сумите от застрахователите, полагащи се на роднините на жертвите.

Варненският депутат от ГЕРБ Нели Петрова, която също е станала жертва на тази мръсна схема, разказа подробности.

„Представиха ми документи, които човек в такъв момент едва ли осъзнава какво точно пише в тях и какво разписва. Изненадата идва после, когато погледнеш документите и виждаш, че си се разписал под документи, в които пише, че сумата от застрахователите, която бива дадена, ти дължиш на съответния адвокат в различни проценти - 20-25-30 на сто", каза Петрова.

Подобен е случаят и с Йорданка Колева, която губи дъщеричката си при пътен инцидент на пейката пред дома им.

„На втория или третия ден след погребението на дъщеря ми, първо пристигна адвокатска колегия от София в дома ми. Аз нямах никакво намерение още да търся адвокати. Досаждаха ми в къщата, после на гробищния парк, докато бяхме със съпруга ми, звъня телефонът, притесняваха ме по телефона. Не знам как намират телефонните ни номера. Адреса, да, по-лесно могат да го намерят, но как намират телефоните? Много гнусно и... Нямам думи как да се изразя", каза Колева.

Сред най-показателните случаи за изпипаната схема за информация и прилапване на дебели хонорари от обезщетенията на близките на загинали при пътни инциденти е историята на почернената майка Пламена Гавазова от Варна.

„Катастрофата е в Русе. Тялото е транспортирано, като във Варна има два гробищни парка. И как знаете, че това дете е загиналото в Русе и че е погребано там? Кой ви каза на вас? За мен в тази схема участват хора от полиция, хора от болница и хора от гробищния парк", каза Гавазова.

Майките разказват и за други родители в тяхното положение. Идентичното при всеки подобен случай е бързината, с която адвокатите намират адреса, телефона и всички необходими лични данни на близките на пострадалите.