11-етажният хотел, собственост на пловдивския бизнесмен Георги Гергов, рухна на 8 април по време на процес на разрушаване. Четирима работници - Борислав Стефанов, Манол Манолов, Тодор Тодоров и Йосиф Стефанов - загинаха под тоновете бетон. Установено бе, че нито един от тях не е имал трудов договор.

Вижте снимки >>>

Вчера Окръжната прокуратура във Варна е повдигнала обвинения срещу шестима души за причиняване на смърт на повече от едно лице поради незнание или немарливо изпълнение на занятие.

Към наказателна отговорност са привлечени двамата технически ръководители и координаторът по "Здравословни и безопасни условия на труд" от фирмата изпълнител -„Планекс” ООД, както и техническите ръководители на фирмата подизпълнител - „Бултранспорт груп“ ООД. Те са били наети от изпълнителя, за да извършат събарянето на хотел „Вероника“.

Обвинение е повдигнато и на собственика на другата фирма-подизпълнител „Дигинг“ ООД, който е участвал лично в процеса на разрушаване на хотела в деня на инцидента.

Загиналите четирима мъже са били наети за извършване на строителната дейност по събарянето, която представлява източник на повишена опасност и изисква стриктно спазване на правилата за безопасни и здравословни условия на труд, разписани в Закона и наредбите по приложението му.

Поради немарливо изпълнение на служебните си задължения, обвиняемите не са спазили тези правила и норми и по непредпазливост са причинили смъртта на работниците, пише още в съобщението на прокуратурата.

На всички обвиняеми е наложена мярка за неотклонение „Подписка”, както и им е забранено да напускат страната без разрешение на държавното обвинение.

Ако бъдат признати за виновни, шестимата могат да бъдат осъдени на от 3 до 10 години затвор.

Работата по разследването продължава.