Лекциите са част от проекта „Непознатото минало на Стара Варна” и целят да запознаят варненци, туристите и гостите на града с богатото историческо минало, културни и архитектурни забележителности на Варна, съобщава Дарик.

До 10 май всяка събота и неделя ще се провеждат беседи за значими за града здания като Катедралата, храмовете и старите хотели на Варна, историята на Морската градина и др.

Лекциите се водят от Християн Облаков от Варненското историко-архитектурно дружество.

Безплатните беседи и обиколки стартираха в началото на април.

Разделени са по тематични профили, като всяка седмица през уикенда се провежда по една лекция и обиколка на значими сгради като бившата Софийска банка, областната управа, Аквариума и др.

Лекциите продължават от 2 до 3 часа, като предизвикват интереса не само на варненци, но и на български, руски и украински туристи.

По думите на варненския краевед Християн Облаков повече от 50 души са изслушали първата беседа, която е проследила живота и творчеството на видния архитект Дабко Дабков, построил редица емблeматични за Варна сгради.

Проектът „Непознатото минало на Стара Варна” се финансира от общинския фонд „Култура” и по думите на Облаков общинската администрация е спомогнала значително за реализацията му.

До края на април ще се проведе лекция на тема „Варна – Царицата на Черно море".
Тя обхваща развитието на курортното дело и превръщането на града и околностите му в „Славянската Ница”, както и посещение на старите хотели на Варна – като хотел „Империал”, х-л „Константинопол”, „Гранд хотел Лондон” и др.

В началото на май предстоят разходка и беседа за създаването на Морската градина и Варна преди Освобождението.

Проектът ще завърши с посещение на сградите на някогашните консулства в града, като ще се проведе лекция за Стара Варна и чуждестранните представителства.