Пред паметника на Георги Бенковски в Морската градина се състоя тържествен военен ритуал с представителни части на ВМС на страната.

Днес се навършват 139 години от Априлското въстание, избухнало на 20 април по стар стил (1 май по нов стил) в Копривщица.  То е потушено с много кръв и зверства, но предизвиква за първи път света да обърне внимание на България.

Съорганизатори на събитието, освен община Варна, бяха и Военноморските сили, и Варненската и Великопреславска митрополия.

Цветя и запалени свещи бяха положени и на всички паметни плочи на българските революционери и герои, паднали за Свободата на България, разположени по главната алея на Морската градина във Варна.

На отбелязването присъстваха представители на администрацията, политически партии, ученици, патриотични организации и граждани.

Вижте снимки >>>


От 18.30 часа ще бъде представен филмът „В огъня на борбата и любовта”, филм за племенника на Хаджи Димитър, Кръстьо Асенов.

От 20.30 часа честванията продължават с факелна стража. Пред всеки паметник на Алеята на Възрожденците в Морската градина ще има по двама души с факли.