Резултатите от проверките като цяло показват, че у нас вече се познава и спазва Законът за туризма, подчерта Николина Ангелкова, цитирана от "Топновини".

До две седмици тя очаква да получи писмен доклад за готвените изменения в закона, които ще гарантират по-добро обслужване на летовниците.

"Нарушенията като цяло са малко", изтъкна министърът.

През 2014 г., при извършени 1119 проверки, са наложени едва 53 административни акта, което показва много по-добри резултати от предходната 2013 година.

Темата с отлива на руски туристи не бива да се преекспонира, коментира още Ангелкова.

Тя посочи, че има много записали се за летуване у нас от Литва, Латвия, Естония и Молдова. Отчита се ръст от 5% на заявките от туристи от Германия, както и 4% ръст на интереса от страна на гърци и турци.

Заради изложбата на тракийските съкровища в Лувъра с 4-5% по-голяма се очаква да бъде и посещаемостта от френски граждани.

Ремонтите в центъра приключват до 1 юни

Вече са ясни и сроковете, в които ще свършат ремонтите на пътната настилка в централната част на Варна.

В първите дни на май се очаква да приключи поставянето на плочки в участъка между Катедралния храм "Св. Успение Богородично" и площад "Независимост", съобщи кметът Иван Портних.

До 1 юни трябва да приключи работата от площад "Независимост" до Севастопол.

"До абитуриенските празници ще сме готови", увери градоуправникът.

Той подчерта, че до началото на активния туристически сезон ще е готово всичко, така че да се осигури лесен достъп до курортните комплекси.

До началото на лятото ще бъде отстранен и проблемът с отпадните води с ремонта на градската пречиствателна станция, който ще приключи по график.

И през това лято ще продължи съвместната работа с румънската полиция, като командировките на полицаи от северната ни съседка се оценяват като работещ вариант за опазването на реда в курортните комплекси.

По-различно стои въпросът с привличане на полицаи от вътрешността на страната, като по-вероятно е това да не се случи през този сезон.

Работи се усилено и за справяне с джебчийките и проституцията, но проблемът е в гражданското общество, коментира новият директор на ОД на МВР-Варна Даниел Пашов.

По нашето законодателство проституцията не е престъпление, а за реално наказване за джебчийство са нужни свидетели, каквито в повечето случаи се оказва, че липсват.

По думите му важен момент е и че за този вид кражби масово се използват непълнолетни лица.